Sunday, October 16, 2011

Muzium Sasana Kijang
Hi.. there beberapa minggu lalu aku telah berkunjung ke Muzium Sasana Kijang,Bank Negara Malaysia.Bangunan yang boleh di katakan baru siap ini memang tersergam indah dengan unsur yang di ilhamkan oleh motif songket.

Muzium terbahagi pada dua bahagian iaitu koleksi seni lukisan dan juga Muzium Duit. Aku lebih berminat untuk melihat hasil karya lukisan yg di pamerkan..memang semenjak dari sekolah lagi aku meminati bidang seni lukisan, cuma aku tidak di kurniakan bakat untuk melukis. Terasa kagum melihat setiap lukisan yang ada dengan anugerah bakat yang di berikan...apa boleh buat aku tak ada bakat melukis i can just look and admire the beautiful paintings..it's like seeing and reading the mind of the painter..the heart and soul towards the painting that makes it looks alive.
Selepas itu aku beredar ke muzium duit pula...banyak info dan asal-usul khazanah warisan keturunan kita yang dapat aku pelajari dari setiap mata wang yang di pamerkan...duit-duit yang di gunakan sewaktu zaman kegemilangan Melaka jgk ada di pamerkan di sini.

Muziun ini jugak akan menukar pameran yang ada setiap 3 bulan so kalau datang lagi 3 bulan kita dapat melihat info yang lain pula. Akhir sekali aku menikmati juadah di cafe yang terletak di ground floor. Makanan nya sedap dan murah...aku akan berkunjung ke sini lagi untuk makan di cafe ini lagi....Cappucino harga nya cuma RM1.50 manakala spaggeti pula cuma RM3.50 dan air buah cuma RM3.00 memang murah...


Address:
Sasana Kijang, Bank Negara Malaysia
Jalan Dato' Onn, 50480 Kuala Lumpur.

Visit time: 10am-6pm. Everyday including Saturday & Sunday.
Parking: LG4 & LG5. RM3 per entry.
Fee: Free.
Pohon Pitis Kelantan

The pohon pitis or tin coin-trees of Kelantan were produced by the use of moulds adapted from those used by the Chinese to cast copper coins which were first introduced into the Malay States from China during the Tang dynasty (AD 618 - 906).reka bentuk tangga mengikut element kulit siput