Tuesday, December 31, 2013

Day 3 - Trip To Chiang Mai Thailand

Hi there..continue my trip to Chiang Mai, Day 3...hari ketiga adalah among the best of all the trip to Chiang Mai. Rombongan kami bertolak awal dari hotel dan kami adalah yang pertama sampai di kawasan Elephant Camp, Maesa. Saat menjejakkan kaki ke Maesa Elephant Camp, perasaan teruja dan lupa segala kesibukkan kota yang bising. Back To Nature, aman dan damai saat ku tiba di Elephant Camp ini. 

Ini lah kali pertama aku dan adikku experience naik gajah. Sampai saja di atas Camp menunggu, anty-2 semua suruh ku naik dulu ...haaa meh sini yang muda jalan dulu...aik? takut ke? tapi cover line suruh aku dan adikku jalan dulu. Aku dengan selamba nya naik je la kan lagipun memang datang untuk naik gajah. 

Gajah kami yang kedua, lepas tu baru la yang lain menyusur dari belakang..baru confident kot ...nak tergelak pun ada..pada mula nya adik ku berasa gayat dan agak takut...tapi bila tengok kakaknya selamba saja ambil gambar atas gajah baru la dia confident. Bayangkan naik roller coster je..memangla agak tinggi dan melalui jalan berbukit-bukit...perhentian pertama kami, berhenti untuk membeli pisang untuk di berikan pada gajah.

Dan gajah ini seperti faham aje ada makanan terus dia menghulurkan belalai nya ke belakang minta di beri makan...seterusnya kami di bawa menyusuri sungai pula...pengalaman yang tidak dapat di lupa...kami di bawa menyusuri sungai sampai ke camp utama..aman damai bunyi alunan sungai dan kehijaun alam semula jadi...sampai di camp utama kami berangkat untuk menaiki rakit pula yang terletak berhampiran situ jugak...selepas naik rakit..proceed terus ke Elephant Show...kagum melihat bagaimana gajah di latih untuk melukis dan menari...

seterusnya lunch di sediakan berhampiran camp...makan tengahari bertemankan permandangan sungai dan gajah...seterusnya kami di bawa untuk menaiki OX Ride pula...bila semuanya sudah berakhir kami ke Taman Orkid and Rama-Rama..tempat nya cantik dan di jaga dengan bersih sekali...memandangkan anty semua dah kepenatan maka kami terus balik ke hotel ...pada sebelah malam nya pula kami akan ke Night Market...


Night Market lebih kurang macam Pasar Malam Batu Feringgi, banyak barang dijual cari aja nak beli apa semua ada...pada sebelah malam nya kami makan di restaurant Arab..banyak restaurant Arab di buka di kawasan bazaar ini...jadi tak susah untuk mencari restaurant halal di sini....money changer jugak ada so memang senang la lokasi night market ini....that's all for now to be continue..

Maesa Elephant Camp, Chiang Mai

Maesa Elephant Camp, Chiang Mai
Maesa Elephant Camp, Chiang Mai

Maesa Elephant Camp, Chiang Mai
Maesa Elephant Camp, Chiang Mai

Maesa Elephant Camp, Chiang Mai

Maesa Elephant Camp, Chiang Mai



Maesa Elephant Camp, Chiang Mai

Maesa Elephant Camp, Chiang Mai




























Monday, December 30, 2013

KLCC Snapshot By iphone5

Below photo was taken by my iphone5....just love to take pictures with my iphone5, the pictures turn out to be superb....with a bit of editing apps the picture turn out as i like it to be...since i love to take photos, with iphone5 it never disappoint me with any snapshot...till then from time to time will upload more photos... 
KLCC Snapshot BY iphone5

KLCC Snapshot BY iphone5


25th Anniversary Annual Dinner

Just to update,recently my company held an annual dinner to all staff including the whole regions. It was a memorable dinner and all of us are like a shining stars of the night...lots of beautiful ladies and handsome guys..awesome performance from Sifu M.Nasir, Mawi, Tam Spider, Misha Omar,Suki,Alleycats...the night was ended by the colorful fire crackers outside the hall..... 


























video



Sunday, December 29, 2013

Day 2 - Trip To Chiang Mai Thailand

Continue my trip to Chiang Mai Thailand, Day 2 seawal pukul 7.00 pagi rombongan kami perlu berkumpul di lobby. Hari kedua memang activiti penuh dan padat banyak tempat di lawati dan perjalanan agak jauh. Tempat persinggahan pertama kami adalah ke Hot Spring, Thaweesin Chiang Rai. 

Hot Spring, Thaweesin Chiang Rai
Tempat nya kecil saja tapi di jaga rapi dan bersih untuk pelancongan. Semasa kami sampai hujan renyai-renyai tapi redah juga dah sampai kan rugi tak turun yang penting mesti ada gambar kenangan....cuaca sejuk la juga memandangkan hujan turun renyai-2...setelah agak lama berhenti di Hot Spring, Thaweesin Chiang Rai kami meneruskan perjalanan ke The White Temple pulak.

Wat Rong Khun (The White Temple)

Kami cuma singgah sekejap saja di The White Temple ( Wat Rong Khun). Al maklumla rombongan bersama ibunda dan kami ( aku dan adik ku) di larang sama sekali mengambil gambar atau bergambar di sini. Ini pun ambil jugak gambar curi, aku hanya la peminat seni...bagiku White Temple adalah hasil seni yang halus, cantik dan indah itu saja.So tak dapat lah nak tengok dari dekat sekadar tengok dari jauh saja. 

The Karen Long-Neck Tribe, Chiang Rai

Perjalanan di teruskan ke perkampungan orang asli - The Karen Long Neck Tribe, Chiang Rai. Di sini terletaknya perkampungan Orang Asli, mengikut sejarahnya mereka adalah Orang Asli dari Burma(Myanmar) yang berhijrah ke Thailand.Wanita dari suku Karen ini mula melilitkan leher mereka seawal umur 5 tahun. Bagi mereka itu adalah lambang kecantikkan bagi puak Karen, namun begitu ada jugak segelintir suku Karen ini tidak lagi mengikut tradisi melilit gelang di leher. Satu pengalaman baru bagi diriku inilah pertama kali dapat melihat sendiri dari dekat perkampungan Orang Asli Berleher Panjang. Mereka mahir dalam menenun selendang dan hasil tangan nya jugak di jual kepada pelancong yang datang melawat.


The Golden Triangle-Myanmar, Laos Dan Thailand
Seterusnya perjalanan kami singgah di Maesai, sebelum ke Golden Triangle. Di Maesai Chiang Rai banyak menjual barangan cenderahati lebih kurang macam UpTown kalau kat Malaysia. T-shirt -2 murah dan banyak jugak accessories wanita di jual di sini. Kami cuma berhenti selama 30 minit, dan terus bertolak ke Golden Triangle. Golden Triangle adalah pertemuan antara sempadan Myanmar, Laos dan Thailand melalui Sungai Mekong.Setiba di destinasi kami di bawa menaiki Bot menyusuri Sungai Mekong.Setelah melihat sempadan Myanmar, kami di bawa ke sempadan Laos pula.Bagi yang suka membeli belah memang heaven la pergi sini, berbagai aneka jenis beg di jual di sini.Hari yang begitu memenatkan tapi kita enjoyyy......bertemu lagi until then signing off from here...some of the photos taken on the second day...

Hot Spring, Thaweesin Chiang Rai

Hot Spring, Thaweesin Chiang Rai

Hot Spring, Thaweesin Chiang Rai

Hot Spring, Thaweesin Chiang Rai

Hot Spring, Thaweesin Chiang Rai

Hot Spring, Thaweesin Chiang Rai


The White Temple, Wat Rong Khun

The White Temple, Wat Rong Khun

The White Temple, Wat Rong Khun

Long Neck Karen Tribe, Chiang Rai

Long Neck Karen Tribe, Chiang Rai

Long Neck Karen Tribe, Chiang Rai

Our Lunch, Curry Mee

On the Way To Golden Triangle 

Sempadan Laos 

Sempadan Laos