Tuesday, December 31, 2013

Day 3 - Trip To Chiang Mai Thailand

Hi there..continue my trip to Chiang Mai, Day 3...hari ketiga adalah among the best of all the trip to Chiang Mai. Rombongan kami bertolak awal dari hotel dan kami adalah yang pertama sampai di kawasan Elephant Camp, Maesa. Saat menjejakkan kaki ke Maesa Elephant Camp, perasaan teruja dan lupa segala kesibukkan kota yang bising. Back To Nature, aman dan damai saat ku tiba di Elephant Camp ini. 

Ini lah kali pertama aku dan adikku experience naik gajah. Sampai saja di atas Camp menunggu, anty-2 semua suruh ku naik dulu ...haaa meh sini yang muda jalan dulu...aik? takut ke? tapi cover line suruh aku dan adikku jalan dulu. Aku dengan selamba nya naik je la kan lagipun memang datang untuk naik gajah. 

Gajah kami yang kedua, lepas tu baru la yang lain menyusur dari belakang..baru confident kot ...nak tergelak pun ada..pada mula nya adik ku berasa gayat dan agak takut...tapi bila tengok kakaknya selamba saja ambil gambar atas gajah baru la dia confident. Bayangkan naik roller coster je..memangla agak tinggi dan melalui jalan berbukit-bukit...perhentian pertama kami, berhenti untuk membeli pisang untuk di berikan pada gajah.

Dan gajah ini seperti faham aje ada makanan terus dia menghulurkan belalai nya ke belakang minta di beri makan...seterusnya kami di bawa menyusuri sungai pula...pengalaman yang tidak dapat di lupa...kami di bawa menyusuri sungai sampai ke camp utama..aman damai bunyi alunan sungai dan kehijaun alam semula jadi...sampai di camp utama kami berangkat untuk menaiki rakit pula yang terletak berhampiran situ jugak...selepas naik rakit..proceed terus ke Elephant Show...kagum melihat bagaimana gajah di latih untuk melukis dan menari...

seterusnya lunch di sediakan berhampiran camp...makan tengahari bertemankan permandangan sungai dan gajah...seterusnya kami di bawa untuk menaiki OX Ride pula...bila semuanya sudah berakhir kami ke Taman Orkid and Rama-Rama..tempat nya cantik dan di jaga dengan bersih sekali...memandangkan anty semua dah kepenatan maka kami terus balik ke hotel ...pada sebelah malam nya pula kami akan ke Night Market...


Night Market lebih kurang macam Pasar Malam Batu Feringgi, banyak barang dijual cari aja nak beli apa semua ada...pada sebelah malam nya kami makan di restaurant Arab..banyak restaurant Arab di buka di kawasan bazaar ini...jadi tak susah untuk mencari restaurant halal di sini....money changer jugak ada so memang senang la lokasi night market ini....that's all for now to be continue..

Maesa Elephant Camp, Chiang Mai

Maesa Elephant Camp, Chiang Mai
Maesa Elephant Camp, Chiang Mai

Maesa Elephant Camp, Chiang Mai
Maesa Elephant Camp, Chiang Mai

Maesa Elephant Camp, Chiang Mai

Maesa Elephant Camp, Chiang Mai



Maesa Elephant Camp, Chiang Mai

Maesa Elephant Camp, Chiang Mai




























Monday, December 30, 2013

KLCC Snapshot By iphone5

Below photo was taken by my iphone5....just love to take pictures with my iphone5, the pictures turn out to be superb....with a bit of editing apps the picture turn out as i like it to be...since i love to take photos, with iphone5 it never disappoint me with any snapshot...till then from time to time will upload more photos... 
KLCC Snapshot BY iphone5

KLCC Snapshot BY iphone5


25th Anniversary Annual Dinner

Just to update,recently my company held an annual dinner to all staff including the whole regions. It was a memorable dinner and all of us are like a shining stars of the night...lots of beautiful ladies and handsome guys..awesome performance from Sifu M.Nasir, Mawi, Tam Spider, Misha Omar,Suki,Alleycats...the night was ended by the colorful fire crackers outside the hall..... 


























video



Sunday, December 29, 2013

Day 2 - Trip To Chiang Mai Thailand

Continue my trip to Chiang Mai Thailand, Day 2 seawal pukul 7.00 pagi rombongan kami perlu berkumpul di lobby. Hari kedua memang activiti penuh dan padat banyak tempat di lawati dan perjalanan agak jauh. Tempat persinggahan pertama kami adalah ke Hot Spring, Thaweesin Chiang Rai. 

Hot Spring, Thaweesin Chiang Rai
Tempat nya kecil saja tapi di jaga rapi dan bersih untuk pelancongan. Semasa kami sampai hujan renyai-renyai tapi redah juga dah sampai kan rugi tak turun yang penting mesti ada gambar kenangan....cuaca sejuk la juga memandangkan hujan turun renyai-2...setelah agak lama berhenti di Hot Spring, Thaweesin Chiang Rai kami meneruskan perjalanan ke The White Temple pulak.

Wat Rong Khun (The White Temple)

Kami cuma singgah sekejap saja di The White Temple ( Wat Rong Khun). Al maklumla rombongan bersama ibunda dan kami ( aku dan adik ku) di larang sama sekali mengambil gambar atau bergambar di sini. Ini pun ambil jugak gambar curi, aku hanya la peminat seni...bagiku White Temple adalah hasil seni yang halus, cantik dan indah itu saja.So tak dapat lah nak tengok dari dekat sekadar tengok dari jauh saja. 

The Karen Long-Neck Tribe, Chiang Rai

Perjalanan di teruskan ke perkampungan orang asli - The Karen Long Neck Tribe, Chiang Rai. Di sini terletaknya perkampungan Orang Asli, mengikut sejarahnya mereka adalah Orang Asli dari Burma(Myanmar) yang berhijrah ke Thailand.Wanita dari suku Karen ini mula melilitkan leher mereka seawal umur 5 tahun. Bagi mereka itu adalah lambang kecantikkan bagi puak Karen, namun begitu ada jugak segelintir suku Karen ini tidak lagi mengikut tradisi melilit gelang di leher. Satu pengalaman baru bagi diriku inilah pertama kali dapat melihat sendiri dari dekat perkampungan Orang Asli Berleher Panjang. Mereka mahir dalam menenun selendang dan hasil tangan nya jugak di jual kepada pelancong yang datang melawat.


The Golden Triangle-Myanmar, Laos Dan Thailand
Seterusnya perjalanan kami singgah di Maesai, sebelum ke Golden Triangle. Di Maesai Chiang Rai banyak menjual barangan cenderahati lebih kurang macam UpTown kalau kat Malaysia. T-shirt -2 murah dan banyak jugak accessories wanita di jual di sini. Kami cuma berhenti selama 30 minit, dan terus bertolak ke Golden Triangle. Golden Triangle adalah pertemuan antara sempadan Myanmar, Laos dan Thailand melalui Sungai Mekong.Setiba di destinasi kami di bawa menaiki Bot menyusuri Sungai Mekong.Setelah melihat sempadan Myanmar, kami di bawa ke sempadan Laos pula.Bagi yang suka membeli belah memang heaven la pergi sini, berbagai aneka jenis beg di jual di sini.Hari yang begitu memenatkan tapi kita enjoyyy......bertemu lagi until then signing off from here...some of the photos taken on the second day...

Hot Spring, Thaweesin Chiang Rai

Hot Spring, Thaweesin Chiang Rai

Hot Spring, Thaweesin Chiang Rai

Hot Spring, Thaweesin Chiang Rai

Hot Spring, Thaweesin Chiang Rai

Hot Spring, Thaweesin Chiang Rai


The White Temple, Wat Rong Khun

The White Temple, Wat Rong Khun

The White Temple, Wat Rong Khun

Long Neck Karen Tribe, Chiang Rai

Long Neck Karen Tribe, Chiang Rai

Long Neck Karen Tribe, Chiang Rai

Our Lunch, Curry Mee

On the Way To Golden Triangle 

Sempadan Laos 

Sempadan Laos

Sunday, November 17, 2013

Lyrics - A Thousand Years by Christina Perri

layan lagu ni sekejap...tadi baru lepas tengok Twilight Saga part 2 last episode..peminat tegar Filem Twilight..


Heart beats fast
Colors and promises
How to be brave
How can I love when I'm afraid to fall
But watching you stand alone
All of my doubt suddenly goes away somehow
One step closer

I have died everyday waiting for you
Darling don't be afraid I have loved you 
For a thousand years
I'll love you for a thousand more

Time stands still
Beauty in all she is
I will be brave
I will not let anything take away
What's standing in front of me
Every breath
Every hour has come to this
One step closer

I have died everyday waiting for you
Darling don't be afraid I have loved you
For a thousand years
I'll love you for a thousand more

And all along I believed I would find you 

Time has brought your heart to me
I have loved you for a thousand years
I'll love you for a thousand more

One step closer
One step closer

I have died everyday waiting for you
Darling don't be afraid I have loved you
For a thousand years
I'll love you for a thousand more

And all along I believed I would find you
Time has brought your heart to me
I have loved you for a thousand years
I'll love you for a thousand more





Trip To Chiang Mai, Thailand - Day 1

Hi there till we meet again here at my blog...sekadar ingin berkongsi my trip recently to Chiang Mai, Thailand with my sister and my mom.Ini adalah kali pertama aku menjejak kan kaki ku ke Thailand. Perjalanan dari KL ke Chiang Mai mengambil masa lebih kurang 2 jam. Flight pagi sampai di Chiang Mai lebih kurang pukul 10.30am. Kami di jemput oleh tour guide dari Airport .Destinasi pertama kami adalah ke Thai Silk Village. Rombongan lebih kurang 12 orang, girls trip only. Di Thai Silk Village kami di bawa melawat kilang membuat kain sutera. Dari Kupu-Kupu bertelur, menetas, menjadi ulat, dan terbentuk nya kepompong. Kepompong pula di rebus untuk mengeluarkan kan benang nya. Dan semua process adalah manual dan masih mengunakan cara tradisional. Lepas tu kami di bawa ke Butik Sutera pula.

Destinasi kedua kami di bawa ke Kilang Membuat Perak pula iaitu Chiang Mai Silver Ware. Di sini terdapat hasil seni Perak, kebanyakkan nya adalah barang kemas wanita, gelang,cincin, rantai dan ada juga barang perhiasan. Bagi diriku i think i still prefer Bali's Silver. Hasil tangan Perak nya lebih halus dan kemas.

Destinasi ketiga pula, kami di bawa ke kedai menjual Madu. Semua product berasaskan madu, coklat, sabun, dan jugak madu asli. Kenyang la jugak semua product bagi rasa, Madu, Coklat, dried fruits, air madu pun ada..memang kenyang la...

Destinasi keempat pula kami di bawa pergi ke Kedai kulit, di sini semua jenis kulit ada. Kulit buaya, kerbau, lembu, kulit ikan pari pun ada, macam macam kulit ada. Semua nya bertukar menjadi handbag or wallet.


Destinasi terakhir kami pula adalah Queen Sirikit Botanical garden. Lebih kurang macam kat Taman Botani Penang. I love this place, back to nature. Taman buatan yang besar dan di penuhi pokok dan bunga-bungaan...tapi too bad not that much time we have to spend here. Back to hotel dan sebelah malam nya dinner. Balik dari dinner terus zzzzzz....esok harinya kena bersiap awal..pukul 8.00am perlu ada di lobby untuk destinasi seterusnya…that all for now to be continue..

Balai Berlepas LCCT...






















Happy Face...Baru Touch Down di Airport Chiang Mai

Check IN at Royal Panerai Hotel,Chiang Mai 



Thai Silk Village, Chiang Mai, Thailand,Silk Process In The Making

Thai Silk Village, Chiang Mai, Thailand

Thai Silk Village, Chiang Mai, Thailand
Leather Shop, Chiang Mai, Thailand

Kedai Madu dan Chiang Mai Silver Ware



Queen Sirikit Botanical garden Chiang Mai, Thailand
Queen Sirikit Botanical garden Chiang Mai, Thailand
Queen Sirikit Botanical garden Chiang Mai, Thailand


Queen Sirikit Botanical garden Chiang Mai, Thailand

Our Dinner 

Mirror Freak...























Thai Silk Village, Chiang Mai, Thailand
Chiang Mai Silver Ware,Thailand
Bekalan Makanan Yang Di bawa, macam nak duduk sebulan