Sunday, August 22, 2010

Nasi Daging untuk Berbuka

Hari ini tak tahulah nape..aku rajin la pulak nak mencuba resepi baru untuk berbuka puasa..terima kasih kak Hanieliza for the resepi..you are my favourite reference for recipe and cooking...setelah aku mencari resepinya aku pun cuba la masak nasi daging..kemudian masak ikan sambal, kerabu mangga, goreng ayam dan jelatah timun...peh ..punya la rajin masak semua tu....apa-apa pun setelah ku cuba resepi ni,not bad boleh tahan..lagipun bahan nya senang dan ringkas tak perlu la cari di pasar....di sini aku sertakan resepi nya...ikut kegemaran masing-2 nak masak lauk apa..ayam kurma boleh,darca sayur boleh...bagi aku ikut mana yang sempat aje...hihihihi

NASI DAGING

Bahan:
1 kg. daging....potong sebesar 4 inci dan rebus dgn halia sehingga lembut
6 cawan beras bathmati....bersih dan toskan
8 cawan air rebusan daging
1 cawan susu cair
3 sudu besar minyak sapi
1 tin tomato sup [500 gm tomato cincangkan]
3 susu besar rempah kurma dibancuh dgn sedikit air
2 sudu besar kismis
5 helai daun pandan ..disimpulkan
garam & gula secukup rasa

Bahan tumis
2 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 kuntum buag pelaga
2 labu bawang besar ]
3 ulas bawang putih ] mayang halus atau tumbuk
1 inci halia ]

Cara memasak:
1. Panaskan minyak sapi dalam periuk Rice Cooker
2. Tumiskan bahan tumis dan dimayangkan.
3. Masukkan rempah yang dibancuh dgn sedikit air..biarkan wangi.
4. Masukkan air rebusan daging, tomato sup , susu cair dan daging...biarkan mendideh.
5. Masukkan daun pandan, garam , gula , beras dan kismis
6. Pindahkan periuk Rice Cooker dan biarkan nasi masak saperti biasa.




lauk Ikan masak sambal, Kerabu Mangga dan jelatah timun

Nasi Daging